Könyvtári beszélgetések – Dr. Kubassek János

Dátum: 
2017. április 03., hétfő 17:00

Vendégünk: Dr. Kubassek János geográfus, a Földrajzi Múzeum igazgatója.

Nappal hold kél bennem… – Versszínházi monodráma József Attila életéről

Dátum: 
2017. április 12., szerda 17:00

Turek Miklós 2000-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán. Diplomát követően 4 évig tagja volt a Győri Nemzeti Színháznak, de dolgozott többek között az Oscar-díjas Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Hegedűs D. Gézával.

Színpadon megformált szerepei között olyan világirodalmi alakok szerepelnek, mint John Buchanann Tennessee Williams Nyár és füst c. darabjában, Tusenbach báró Csehov Három nővérében, Agárdi Péter Heltai Jenő: Néma leventéjében, Dorozsmai Pista Zerkowitz Béla Csókos asszonyában.

Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

„Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. ... Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!

Köztünk élnek – Dr. Nagy Pál

Dátum: 
2017. március 20., hétfő 17:00

„Esztergomban születtem 1955-ben. Esztergom-táborban (ma Esztergom-Kertváros) nőttem fel és ide jártam általános iskolába; jelenleg is itt élek családommal. Apám és anyám a falu körzeti orvosai voltak (ma háziorvosnak hívnák őket). Mindhárom testvérem Esztergomban lakik. Életem egyik legboldogabb időszakának a gimnáziumi éveket tartom; alma materem a Dobó Katalin Gimnázium („régi” Dobó) volt. 1973-ban érettségiztem német tagozaton.

Könyvtári beszélgetések – Dragomán György

Dátum: 
2017. január 16., hétfő 17:00

Vendégünk: Dragomán György József Attila-díjas író.

Önéletrajz:

Köztünk élnek – dr. Bense Tamás

Dátum: 
2017. január 09., hétfő 17:00

Vendégünk dr. Bense Tamás főorvos, általános orvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Önéletrajz:

Könyvtári beszélgetések: Kun Miklós

Dátum: 
2016. december 19., hétfő 17:00

Az 1956-os emlékév esztergomi programjainak zárórendezvényén vendégünk lesz Kun Miklós Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár. Beszélgetőpartnere Bánhidy Vajk, köszöntőt mond: Romanek Etelka, Esztergom Város polgármestere.


Kun Miklós (1946) történész, habilitált egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője. Művei a magyar mellett orosz, angol, francia, görög, portugál és vietnami nyelven láttak napvilágot.

Köztünk élnek – Szabó Judit

Dátum: 
2016. november 28., hétfő 17:00

Szabó Judit

tárgyrestaurátor-művész

Végzettség:

Magyar Képzőművészeti Főiskola, Múzeumi és közgyűjteményi tárgyrestaurátor szak, 1988., Budapest, 1988. – Mesterei: Tímárné Dr. Balázsy Ágnes vegyészmérnök, egyetemi tanár, Mátéffy Györk textilrestaurátor művész, Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész
Középfokú textilrestaurátor tanfolyam, Múzeumi Restaurátor és Módszertani Központ, Budapest, 1983.
Középfokú szilikát restaurátori tanfolyam, Múzeumi Restaurátor és Módszertani Központ, Budapest,1979.

A történelmi regény

Dátum: 
2016. november 23., szerda 17:30 - 19:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Helischer József Városi Könyvtár közös rendezvénye.

A történelmet nem csak érteni, átérezni is kell. A múlt átélhetőségének legfontosabb dokumentumai gyakran az irodalomban találhatók meg. Nézzük ezeket most a történész szemével úgy, hogy ezekből kíséreljük meg rekonstruálni a 20. századot!

A harmadik előadás, beszélgetés témája: A magyar tragédia – a történelmi sorsfordulók ábrázolása a magyar történelmi regényekben.
Az előadáshoz kapcsolódó irodalom: