Veszíts el egy könyvet!

Nyomtatóbarát változatPDF változat

„Utazó könyv vagyok! Nem hagytak el. Azért utazom, hogy kapcsolatokat teremtsek. Olvass el, és hagyd, hogy mások is megtaláljanak!” – olvasható azoknak a könyveknek a belsejében, amelyek belekerültek a nemzetközi könyvelvesztő mozgalom körforgásába.

A BookCrossing nevű könyvelvesztő mozgalom ötlete 2001-ben született meg Ron Hornbaker és felesége, Kaori fejében, amikor látták, milyen népszerű a WhereGeorges.com nevű jópofa site, amelyen amerikai bankjegyek útját lehet követni, vagy a PhotoTag.org, ahol meg eldobható fényképezőgépeket. Elkezdtek gondolkozni azon, hogy mi az, ami hasonlóképpen vándorolhat kézről kézre, és az emberek örömmel követik figyelemmel, hogy egy-egy darabja merre jár a világban. Nem kellett sok idő, hogy a tömött könyvespolcra tévedjen a tekintetük.

A 2001-ben elindított mozgalom nagyon gyorsan sikeres lett, és bizonyította, hogy a könyv nagyszerű eszköz arra, hogy összekapcsolja az embereket a világban. Csupán három év kellett hozzá, hogy a „bookcrossing” közkeletű kifejezéssé váljon, és az Oxford szótárába is bekerüljön.

A mozgalom magyar változatát 2008-ban indította el az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az akció azóta is egyre népszerűbb.

A játék nagyon egyszerű: keress egy könyvet otthon, a saját könyvtáradban, amelyet szerinted más is szívesen olvasna; töltsd le az elveszítési nyilatkozatot, ragaszd be a könyvbe, és hagyd ott valahol. Ottfelejtheted egy parkban a padon, egy kávézóban vagy a vonaton. Annyi a dolgod, hogy regisztrálod a honlapon a matricán található azonosító kód segítségével. Aki megtalálja a könyvet, szintén regisztrálja, hogy hozzá került a könyv, és miután elolvasta, ő is elhagyja valahol, és így a könyv elindul vándorútjára, amelyet a honlapon követni lehet.

Kedvet érzel magadban a játékhoz? Nincs más dolgod, mint felmenni a könyvtárosok weboldalára, regisztrálni, elhagyni és fellelni. Jó szórakozást!

 

vkesztergom.hu