Csukás István az Astrid Lindgren Emlékdíj várományosai között

Csukás István neve is szerepel azon a listán, amelyet Larry Lempert, az Astrid Lindgren Emlékdíj ( Astrid Lindgren Memorial Award) bizottságának elnöke 2012. október 11-én a Frankfurti Könyvvásáron  hozott nyilvánosságra a díj 2013-as várományosairól.

A díjat 2002-ben, Astrid Lindgren, a népszerű svéd gyermekírónő halála után alapította meg a svéd kormány.

Az emlékdíj abból a célból jött létre, hogy hangsúlyozza az értékes gyermekirodalom fontosságát szerte a világban. Alapítói Astrid Lindgren szellemisége előtt tisztelegve hiszik, hogy a gyermekek irodalmi ismereteinek megteremtése előfeltétel a demokrácia és a nyitottság felé. A díj célja, hogy  globális szinten megerősítse a gyermekek jogait. A díjat kísérő figyelem által több művet fordítanak le, és több gyerekhez jut el minőségi irodalom.

A díjat szerzők, illusztrátorok, mesélők és az olvasás népszerűsítéséért tevékenykedők kaphatják meg minden évben. A díj lehet egyéni, vagy kaphatja egy szervezet is, nyelvre vagy nemzetiségre való tekintet nélkül. A díjazáskor nem egyes műveket, hanem az egész életművet veszik figyelembe. Az Astrid Lindgren Emlékdíj felügyelete a Svéd Művészeti Tanács (Swedish Arts Council) feladata.

A díjazással együtt járó pénzösszeg 5 millió svéd korona, ez egyben a legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi díjazás a világon.

Idén 67 ország 207 jelöltje szerepel a várományosok listáján – most először Magyarországnak is van jelöltje, Csukás István író személyében. Csukás Istvánt az IBBY (International Board of Books for Young Readers) magyarországi szervezete a Magyar Gyermekirodalmi Intézet tanácsadásával jelölte.

Az eredményt 2013. március 26-án, 13:00 órakor jelentik be, a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron.

forrás: gyermekirodalom.hu