Könyvfesztivál a Millenárison

Mintegy 380 programmal várja a közönséget a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 18. és 21. között, az esemény díszvendége Olaszország és Michel Houellebecq francia író lesz.

A Millenáris park B épületében tartandó rendezvényre 25 országból mintegy 70 vendéget várnak. Olaszország tíz év után másodszor mutatkozhat be Budapesten. Az olasz díszvendégség gesztus, hiszen idén Magyarország öt olasz nagyvárosban tarthat nagyszabású kulturális évadot. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és a fesztivál igazgatója közölte: „megágyaztak" a díszvendégségnek, hiszen korábban díszvendég volt Umberto Eco, tavaly pedig Claudio Magris vehette át a Budapest Nagydíjat.

Az igazgató kitért arra is, hogy a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő könyves seregszemle a frankfurti könyvvásár „kistestvéreként" jött létre 1994-ben, a Budapest főpolgármesterével közösen alapított Budapest Nagydíjat 1995 óta adják át. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a budapesti könyvfesztivál frankfurti mintára ugyan szakmai rendezvény, de elsősorban „Európa legnyitottabb olvasóközönségének szól".

Felidézte, hogy Budapest látta először vendégül az Európai Unió valamennyi tagállamának irodalmát két éve, magyar újítás továbbá az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amely már több mint 180 fiatal szerzőnek biztosított bemutatkozási lehetőséget, köztük olyan magyar alkotóknak, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián vagy Horváth Viktor. 

Gina Giannotti, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója kiemelte, hogy az olasz díszvendégség keretében nemcsak a kortárs olasz könyvkiadást ismerhetik meg az érdeklődők, hanem közérdekű témákat is körüljárnak, valamint bemutatják az olasz gasztronómiát is. Az olasz standon a könyv jövőjével foglalkozó kerekasztal-beszélgetések, valamint közönségtalálkozók színesítik a programot, emellett kiállítás nyílik a 700 éve született Giovanni Boccaccio emlékére. A tárlatra a Toszkán Bibliográfiai Társaság 72 művészt kért fel egy sorozat és egy ex libris metszet készítésére a világhírű olasz novellista 700. születésnapjához kapcsolódva – mondta el az igazgató, hozzátéve, hogy a tárlat így nemcsak az alkotó életét ismerteti meg, hanem bemutatja az ex libris készítésének történetét is.

A meghívott vendégek közül az igazgató megemlítette többek közt Tullio Avoledót, Giorgio Pressburgert, Luca Cognolatót, Stefano Bennit, Daniele Cavicchiát, Armando Massarentit, Nanni Balestrinit, Tomaso Kemenyt, Giancarlo De Cataldót, valamint Tommaso Giagnit. 

Az idei fesztiválon összesen hat kiállítás lesz látható, valamint több filmvetítést is tartanak. Bemutatják Giorgio Pressburger filmjét, és az 1956-ban kivándorolt írónak új kötete is megjelenik magyarul: A fehér közök törvénye című könyv öt elbeszélést tartalmaz.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója Michel Houellebecq írót mutatta be. A Goncourt-díjas alkotó Robert Merle után a második francia író, aki Budapest Nagydíjat kap. A nyitónapon a szerzővel Forgách András író beszélget, a laudációt Bartis Attila író mondja. 

Az igazgató kitért arra is, hogy Bret Easton Ellis amerikai író Houellebecq-et nevezte a „legérdekesebb" európai írónak. Morcsányi Géza megjegyezte, az Iggy Pop-rajongó írót sokan botrányairól ismerik, ugyanakkor rendkívül színes egyéniségről van szó, akit sikerült megismertetni és megszerettetni a hazai olvasókkal is. A Magvető Kiadó egy 2000-ben megjelent kötete magyar kiadásával, a Lanzarote című regénnyel várja az alkotót. A könyv főhőse egy negyvenéves magányos férfi, aki depressziója elől menekül Lanzarote szigetére – ismertette a könyvet az igazgató. Rámutatott: Kertész Imre, Ljudmila Ulickaja után Houllebecq a harmadik „magvetős" szerző, aki Budapest Nagydíjat kap.

A rendezvényt idén a Millenáris B épületében és az előtte lévő területen tartják. Erre az ad lehetőséget, hogy a Csodák Palotája kiköltözött az épületből.

A részletes programról a rendezény honlapján tájékozódhatnak.