Könyvfesztiváli hírek gyerekeknek

A jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált rendezik meg 2013. április 18–21. között a budapesti Millenárison. Érdemes a hétvégén ellátogatni a rendezvényre, ahol számos gyermekprogramból is válogathatnak az érdeklődők.

Válogatás jelenik meg Weöres Sándor gyermekverseiből

Weöres Sándor gyermekverseinek nőies és humoros oldalát egyszerre villantja fel a Holnap Kiadónál megjelenő válogatáskötet, amelyet dupla kiadásban, kétféle illusztrációval kísérten vehetnek kezükbe az olvasók elsőként a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A kiadó büszke arra, hogy bizalmat kapott a családtól, amely nagyon komolyan mérlegeli, hogy milyen kiadásokhoz járul hozzá – hangsúlyozta. A több mint hatvan gyermekverset Steinert Ágota irodalomtörténész válogatta, és mivel – ahogy a kiadóvezető fogalmazott – ő ismeri a legjobban Weöres Sándor életművét, nem tudtak, de természetesen nem is akartak beleszólni a kötet összeállításába.

Mesedélutánok és kreatív foglalkozások gyerekeknek

Pénteken az érdeklődők rendhagyó irodalomórán vehetnek részt, amelyen belelapozhatnak a legfrissebb gyerekkönyvekbe, a Katáng zenekar pedig zenés barangolásra invitálja a családokat a mesék világába. A Beszélő babakezek: Gyere játszani! című könyv bemutatóján elhangzik Nyulász Péter versének megzenésített változata az Eszter-lánc mesezenekar előadásában, a Naphegy Kiadó mesedélutánján pénteken és szombaton bemutatkozik a Macskakirálylány és Bánatos királyfi, valamint Pötyi és Pepita – olvasható a könyvfesztivál honlapján.

Szombaton Tárnok Marica interaktív mesejátékában vehet részt a közönség, az Európa Könyvkiadó állomásos játékán a Mandragóra utca lakóival ismerkedhetnek meg a 6-12 éves gyerekeket. A legkisebbeket a Kerekítő könyvekkel és a Kacagtató lapozókkal ismerteti meg Benedek Krisztina népi énekes, Fedina Lídia a lányokat várja az SMS-könyvek legújabb részének zenés bemutatójára. 

Varró Dániel Nem, nem, hanem című új gyerekkönyvét verses-zenés műsorban mutatja be az Eszter-lánc zenekar, Vidra Gabriella kötetéből pedig azt tudhatják meg az olvasók, hogyan kell kimosni a fagyos vízből fél uncia aranyat vagy túlélni egy igazi grizzlytámadást. Barnabás Mackó utazásáról Telegdi Ágnes mesél, Zsombok Zoltán most megjelent mesegyűjteményéből a szerző unokája, a Pagony mesedélutánján Scherer Péter olvas fel, majd a Palinta Társulat előadásában megzenésített versek hangzanak el.

Vasárnap délelőtt Bartos Erika vetít, mesél és játszik a gyerekekkel, Nyomozz velünk! címmel színpadi produkció és ügyességi játék szórakoztatja a kis detektíveket. A közönség megismerheti Goda Krisztina meséjének hősét, Bertit, a rózsaszín barikát, míg Finy Petra legújabb történetét a Proton színház művészei keltik életre. Telegdi Ágnes fotókkal illusztrált előadásában tavaszi állattörténetek hangzanak el, a Kerekerdő Óvoda kisgyermekei és óvónői Benedek Elek meséit viszik színpadra. 

Az érdeklődők hallhatnak Vörös István Fénylovasok – Utazás a Panda csillagképből a Földre – és vissza című kötetéről, melyben három barát, Lilián, Bandu és Csimu háromemeletes bolygójukról átrepülnek a Szaturnuszra. Az űrszáguldásban 100 millió évet ugranak vissza az időben, így dinoszauruszok, sárkányok és mindenféle grandiózus lények között találják magukat. A történet drámai pillanatokat rögzít a hősi énekek, illetve a verses mesék hangján.

A rendezvény programjait kreatív foglalkozások, játékbemutatók, kézműveskedések és könyvkötészeti foglalkozások mellett a Meseutca rajzpályázata és a Csodaceruza kvíz játéka is színesíti.

 Interaktív gyerekelőadás a Szárnyak és paták bemutatóján

Szárnyak és paták címmel a cukorbetegség témáját érintő mesekönyvet jelentetett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Kolibri Kiadóval közösen. A kötet szerdai és vasárnapi bemutatóján interaktív gyerekelőadást láthat a közönség Rába Roland rendezésében.

A Szárnyak és paták című mesekönyv szerzője az egyik legismertebb magyar gyerekkönyvíró, Finy Petra. A kötetet Herbszt László grafikái díszítik. A 60 oldalas könyv nem a cukorbetegségről szól, de a történet egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg kisfiú, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait – olvasható a kötet ismertetőjében.

A kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes része mindennapjainak. 

Glu történetén keresztül érthetőbbé és jobban átélhetőbbé válik, mit jelent a gyermekkorban a diabétesz. A könyvvel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség egyre több kisgyermeket érint. A könyv célja eloszlatni a tévhiteket, csökkenteni a diszkriminációt és segíteni az elfogadást.

A Szárnyak és paták bemutatóját szerdán 10 óra 30 perckor tartják az Allee bevásárlóközpontban található Libri könyváruházban. A rendezvényen a a történetet a kiadó és az alapítvány a Proton Színházzal együtt kelti életre Rába Roland rendezésében. 

A társulat a történet alapján egy interaktív mesés játékot visz színre - tájékoztatta a Proton Színház az MTI-t. A produkció a könyvfesztiválon vasárnap 13 óra 20 perctől látható.

További programokról a Könyvfesztivál honlapján találhatnak.