Megnyílt a Gárdonyi-emlékév

Szombaton, április 27-én kezdetét vette a Gárdonyi-emlékév. A láthatatlan ember arcai című vándorkiállítás mellett töbek között versenyekkel, interaktív tárlatvezetésekkel és kulturális fesztivállal emlékeznek a 150 éve született íróra.

 

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten. Gárdonyi Géza műveit bármikor vesszük elő és olvassuk újra, a legnagyobb írók közt fogjuk őt számon tartani – mondta megnyitó beszédében L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Hozzátette: nevéhez olyan regények fűződnek, amelyek nemzedékek sokaságának teremtenek muníciót. Gárdonyi Géza magányos alkotó volt, aki divattal, trendekkel és irányzatokkal nem foglalkozva olyan életművet hagyott hátra, amely a kánonokhoz igazodó utókor számára is értéket, fundamentumot jelent.

Az emlékév köré fonódó események, a maradandó alkotások, az olvasás örömét közvetítő rendezvények remélhetőleg arra viszik a magyar irodalom útját Gárdonyi segítségével, hogy ne keskeny úttá, hanem országúttá szélesedjen, s képes legyen a jövőben is a nemzeti múlt, a történelem, az emberek és az emberi értékek iránt elkötelezett generációkat nevelni – hangsúlyozta E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója.

Habis László, Eger polgármestere rámutatott, hogy Gárdonyi “csaknem 140 éve dolgozik értünk műveivel” minden magyar településen és a világ számos országában.

Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere kiemelte: Gárdonyi “gazdag életművet hagyott ránk, amelyet nem pénzben, hanem szellemiekben, lelkiekben mérünk”. Arról is szólt, hogy Gárdonyi Géza szülőházát nemrég újították fel, ott emlékkiállítás látható a PIM anyagából, és az érdeklődők megtekinthetik az egri vár rönkfából épített kicsinyített mását is.

A Gárdonyi emlékévet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja, az összeg kétharmadát Eger használhatja fel. Az emlékév programjai között szerepel A láthatatlan ember arcai című vándorkiállítás, irodalmi versenyek, interaktív tárlatvezetések, filmvetítések, pályázatok, konferenciák és kulturális fesztivál is. Gárdony, az író szülővárosa is színes programmal várja az irodalombarátokat az emlékévalkalmából. Augusztus 3-án az Egri csillagok alkotójának születésnapján, illetve a megelőző napon országos rendezvénynek ad otthont Gárdony. Ekkor színházi előadással, tudományos emléküléssel, színes programfüzérrel, rendhagyó tárlatvezetésekkel fogadják az ünneplőket. A Velencei-tavi Galéria Gárdonyi könyvillusztrációkból rendez ez alkalomból kiállítást.

Gárdonyi Géza 1863. augusztus 3-án született Gárdony-Agárdpusztán, a Nádasdy uradalomban, az eredeti neve Ziegler Géza volt, írói pályafutása alatt számos álnéven publikált, a Gárdonyi vezetéknevet szülőfaluja után vette fel. Egerben 1897-ben telepedett le az édesanyjával, és vált a környezetében szimbólummá, egri remetének, kortársai láthatatlan embernek nevezték. Művei nagyrészét itt írta, többek között az Egri csillagokat is. Sokoldalú egyéniség volt, színműveket, meséket is írt; az irodalmi népiesség, szecesszió és a realizmus irányzataihoz állnak közel alkotásai.