A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Erről A magyar nép zivataros századaiból alcímű vers kézirata tanúskodik, amelyet Kölcsey csekei magányában 1823-ban fejezett be.

Erre az eseményre emlékezve, 1989 óta, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. 

A napról való megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

Az emléknapon a magyarság világszerte megemlékezik a magyar kulturális értékekről. 

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2006 óta Babits Mihály-díj "Esztergom kultúrájáért" adományozásával ismeri el azok tevékenységét, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek. Idén is a magyar kultúra napján kerül sor a díjátadóra, melyre szeretettel várjuk a könyvtár olvasóit és minden kedves érdeklődőt.

A 2023-as esztergomi megemlékezésre a Kapcsolatok Házában kerül sor.