Mit olvas Esztergom?

Mit olvas Esztergom?

Kíváncsiak voltunk, milyen az olvasói ízlés, mit olvasnak leggyakrabban manapság a könyvtárlátogatók, ezért lekérdeztük a Helischer József Városi Könyvtárból a legtöbbet kölcsönzött könyvek listáját. Legutóbb 2005-ben volt országos felmérés és programsorozat Magyarországon A Nagy Könyv címmel, melynek célja az országosan legnépszerűbb regény megválasztása, valamint az olvasás népszerűsítése volt. A győztes regénynek, amely megkapta a „Magyarország legkedveltebb regénye 2005” címet, az Egri csillagok bizonyult, a második és harmadik helyet A Pál utcai fiúk és az Abigél nyerte el.

Változott valami az elmúlt 12 évben? Összeállítottuk az Esztergomi Top 10-et mind a felnőtt, mind a gyermek olvasók tekintetében. Először a felnőtteknek írt könyveket mutatjuk be.

Az utolsó helyen Rebecca Stonehill A költő felesége romantikus regénye áll. A költő feleségeegy ötven éven át ívelő történet, amelyet három rendkívüli nő beszél el csodálatosan szívszorító regény egy családról, amelyet feldúl a háború, de összeköt a szeretet, a veszteség és a remény.

A kilencedik Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben. Ugron Zsolna első regénye valóságos utazás báltermeken és mosókonyhákon, palotákon és romokon, szövevényes rokoni kapcsolatokon és egy sodró szerelmen át a pesti nyüzsgésből a Kárpátok lábához.

A nyolcadik helyen Belinda Alexandra A toszkán rózsa című könyve végzett, a romantikusregény Olaszország történelmének egy szégyenteljes korszakában, a fasizmus idején játszódik. A helyszín pedig Toszkána szíve: Firenze.

Hetedik helyen Benkő László Tatárjárás trilógiáját találjuk, történelmi regény. A Tatárjárás kiváló módja annak, hogy rájöjjünk, valójában szeretjük a történelmet. Epikus, izgalmas, ízes nyelven elbeszélt, monumentális történet. Ha elolvassuk, egy nagyon személyes nézőpontból fogunk mindent megtudni a magyar történelem kulcsfontosságú eseményéről, az 1241-42-es mongol hadjáratról és megszállásról.

A hatodik Charles Martin  A megváltás reménye című regénye lett. Charles Martin a saját félbeszakadt amerikai futball-pályafutása emlékére írta ezt a könyvet, mintegy terápiás céllal saját magának és a szintén sportoló fia részére, amolyan megszívlelendő apai jótanácsként, hogy soha ne szálljon el, hogy a siker kulcsa a csapatjáték és a kitartás, és azt se felejtse el, hogy mi a legfontosabb az életben.

Az ötödik helyet Douglas Preston Becsapódás krimije szerezte meg.Preston több szálon futó története krimi, de tudományos-fantasztikus szemlélettel is rendelkezik. Sőt, tökéletesen bele tudta illeszteni az eseményeket a mindennapok világába. A szerző a szakértelmét nem akarja ránk erőszakolni, inkább csak megmutat egy részt a szakterületből, épp annyit, amennyi szükséges a történet megértéséhez. 

 A negyedik helyen Paula Hawkins A lány a vonaton című kötete végzett, ami műfaját tekintve pszichothriller.Az izgalmas olvasmány a vonat, az újonnan felbukkanó szereplők, visszaemlékezések, ködös pillanatok, találkozások, menekülések, keserűség és múlt iránti vágyakozás egyvelege, ahol senki sem az, akinek elsőre hisszük. 

A dobogó legalsó fokán Dan Brown Inferno-ját találjuk, biztos a filmek sikere vonzotta ehhez a könyvhöz az olvasókat. A krimiben van művészettörténet és némi kódfejtés is.

Második, előkelő helyen Dragomán György Máglya című regénye végzett. A Máglya sok szempontból folytatása a szerző első regényének, A fehér királynak: mindkét műben gyerekszereplő szemén keresztül látjuk a világot, mindkettő egy félig-meddig fiktív Erdélyben játszódik, de míg A fehér királyban az egyik fő kérdés az, hogyan lehet élni egy zárt diktatúrában, hogyan őrizheti, hogyan élheti meg az egyes ember az egyéniségét, a szabadságát az elnyomásban, addig a Máglyában már az, hogy mit kezd magával az ember, mikor elméletileg (papíron legalábbis mindenképpen) beköszöntött a szabadság, de az előző rendszer romjai, emlékei, képviselői még mindenütt ott vannak.

Az aranyérmet Fábián Janka könyvei szerezték meg. Az Emma-sorozattulajdonképpen családregénybe szőtt szerelem és történelem. Fábián Janka nem elég, hogy nagyon intenzíven és mélyről mutatja meg a szereplők érzelmi és gondolati világát, és félreértéseit, de nem mulasztja el a mindennapok eseményein át megmutatni a magyar történelem XX. századi valóságát.

Összességében örülünk, mert a top 10-ből 5-et magyar szerzők művei szereztek meg. A könyvek sorrendje nem okozott igazán meglepetést, az országos könyvtárak statisztikáiban is hasonló sorrendre bukkanhatunk, a Top 10-be leginkább a szórakoztató irodalom került fel.

A gyerek és ifjúsági könyvek sikerlistája a következőképpen alakult:

A sort Marék Veronika Boribon-sorozata zárja.Marék Veronika két hőse, Boribon és Annipanni majd fél évszázada lakik rengeteg kisgyerek szobájában, segítenek nekik elaludni, betegeskedni, kirándulni, focizni és sok-sok aprónak tűnő, de annál súlyosabb konfliktust feldolgozni, és a mese, a képek erejével átélni.

A kilencedik helyet Rahn Sabine: Lovas történetek könyve foglalja el. Rövid, szépen illusztrált történetek, kizárólag a lovak világából. Mind a 8 történet szereplői más gyerekek, lovak. Az olvasni már tudó gyerekeknek nagy sikerélmény lehet a könyv elolvasása.

Az esztergomi városi könyvtárban a nyolcadik helyét szerezte meg a Nagy Könyv győztese. Gárdonyi Géza Egri csillagok. Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

Hetedik lett Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő sorozata. Az óvodás korú gyerek nagyon szeretik, könnyen érthető mondatai miatt, aranyos hétköznapi történetei és szép illusztráció miatt.

A hatodik helyen Harry Potter fantasy végzett. A sorozat első kötete 1997-ben jelent meg Harry Potter és a bölcsek köve címen, s ezt követően világsiker lett a többi kötet is. Az utolsó könyvet 2007 júniusában adták ki, azóta több mint 450 millió példányt adtak el a sorozatból, összesen 74 nyelven. Az utolsó négy kötet egymás után állította fel a „leggyorsabban eladott könyvek” rekordját a történelemben.

A ötödik helyet Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője kapta meg. Egyértelműen azért, mert kötelező olvasmány. Szerkezetileg a regénynek két fonala van. Az egyik a glogovai pap és húga, Veronka, a másik a vörös esernyő titka, Gregorics Pál és törvénytelen fia, Wibra Gyuri története.

A negyedik helyen A Pál utcai fiúk végzett Molnár Ferenc tollából. Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény, az iskolákban kötelező olvasmány általános iskola ötödik osztályában. Külföldön a legismertebb magyar regény. A könyv máig ható nemzetközi népszerűsége arról tanúskodik, hogy olvasói szerint örök élethelyzetekről szól, bárhol, bármikor történhetett volna.

Az harmadik helyezést Leiner Laura Szent Johanna gimi-sorozata szerezte meg, amely tinik sikerkönyve. Talán a tévében látott Szívek szállodájabéli Gilmore lányokhoz lehetne hasonlítani.

A dobogó középső fokára Jeff Kinley: Egy ropi naplója került. Ez a könyv tízéveseknek íródott, ne várjunk tőle világmegváltást, a korosztály számára azonban kiemelkedő siker. Találó gyermekhumora van, ezért olyan sikeres a gyerekek körében. Semmi nagyot nem akar átadni, csak szórakoztat. Ilyen könyvek is kellenek, főleg azoknak, akik most ismerkednek a könyvek világával.

Végül elérkeztünk az első helyezetthez, aki nem más mint Bartos Erika Bogyó és Babóca-sorozata. Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicakislány: aranyos történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők; a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több.  Bartos Erika meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, nevéhez sok gyermekkönyv fűződik, történeteit maga illusztrálja. Személyes kedvencem az írónőtől a Hoppla meséi – Vendégségben Pécs városában, ami tulajdonképpen egy gyermek útikönyv. Többet ad, mint egy pécsi fotóalbum, gyönyörködtetőbb, mint egy várostérkép, mesésebb és kedvesebb, mint egy turistakézikönyv a kedves, szép rajzaival. 

Szőkéné Hámos Anna