ZÁRCSERE - A GESUALDO - GYILKOSSÁG TÖRTÉNETE - BŐSZE ÁDÁM ELŐADÁSA

rendezvény

Álkulcs a zenéhez

„Ez a béke szigete!” – mondják azok, akik beülnek a Zeneakadémia nagytermébe egy koncertre, vagy éppen csak klasszikus zenét hallgatnak. Való igaz, a klasszikus zene és annak históriája nem hangos gyilkosságoktól, komolyabb bűnesetektől. Legalábbis első hallásra. Azonban hamar kiderül: ebben a művészeti ágban is emberek alkottak, olyanok, akik többször kerültek tragikus helyzetbe, mint ahogyan mi azt gondolnánk.

Bősze Ádám legújabb sorozatában a zenetörténet bűncselekményeit tárja föl.

A zenetörténet legnagyobb bűntényei

Zárcsere – a Gesualdo-gyilkosság története

Hogyan csaljuk tőrbe feleségünket? Mondjuk azt neki, hogy elutazunk, miközben az ajtó mögül leselkedünk? Esetleg cseréltessük le a zárakat, miközben szerelmünk mással bujálkodik? Ilyen kérdések foglalkoztatták a késő reneszánsz egyik legfurcsább zeneszerzőjét, Carlo Gesualdót, Venosa hercegét, amikor megsúgták neki, hogy szíve választottja nem csupán neki tartogatja bájait. Gesualdo brutális kegyetlenséggel végzett az asszonnyal és annak szeretőjével. Ennek ellenére még csak el sem ítélték. Ezen az estén Bősze Ádám a zenetörténet e kegyetlen gyilkosságának titkaiba vezeti be a hallgatót.

 

* * *

Rendezvényeink ingyenesek. Mostani rendezvényeinken kép- és hangfelvételek készülhetnek. Ezek a felvételek a vkesztergom.hu-n, vagy Facebook-felületünkön megjelenhetnek a könyvtár tevékenységének dokumentálása céljából.

rendezvény