Versmondó versenyünkről

„»…virág volt a vers…« Annakidején ezt a címet adtuk versmondó versenyünknek, amit idén negyedszer rendezünk meg 50 év feletti amatőr versmondóknak a XLI. Megyei Könyvtári Hét, illetve az Országos Könyvtári Napok keretén belül.

Ebben az évben a jelmondat: »Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban!«, s ez a felszólítás tökéletesen megfelel a mai alkalomnak. Az ezévi megyei könyvtári hét azért is különleges, mert 2012-ben ünnepli a megyei könyvtár megalakulásának 60. évfordulóját. Az a megyei könyvtár, amely mindig partnerünk és segítőnk volt az elmúlt évtizedekben, s akikkel együttműködésünk, talán mondhatom így, meghaladta a kötelező szakmai kapcsolatot. Isten éltesse őket, további sok-sok sikeres évtizedet kívánunk nekik!

(...)

Őszinte szeretettel üdvözlöm a versmondókat, szeretettel és büszke meghatottsággal, hogy a hívó szóra ismét ennyien jelentkeztek. Sokukat már jó ismerősként üdvözölhetjük, és örömmel látom, érkeztek újak is. Mint minden évben, most is szeretném megköszönni, hogy sok esetben vállalva a hosszú utazással járó vesződséget, fáradalmakat, eljöttek. Egy közös mindannyiunkban van: szeretjük a verseket. Ugyan versenyről beszélünk, de gondolom, mindannyian ismerjük azt az immár közhellyé vált igazságot, amit Pierre de Coubertin, az újkori olimpiák megalapítója mondott – és 2012-ben az olimpia évében különösen helyénvaló őt idézni – : nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Egy régebbi résztvevőnk, akit ezúttal sajnos egészségi állapota akadályoz meg az aktív részvételben, szívhezszólóan kíván nekünk sok szépet, kedves soraiban többek közt ezt írva: »Én nem magára a szereplésre vágyom, hanem arra, hogy az embereknek adhassak valamit, amit érdemes.«”

(Várady Eszter köszöntőjéből)

 A díjazottak 2012-ben:

1. díj: Mach András, Budapest (Sumonyi Zoltán: Üvöltés Márai Sándorért)

2. díj: Tillingerné Gerlei Ilona, Érd (Váci Mihály: Gyermekkoromból jönnek)

3. díj: Ézsiás László, Budapest, (Saját verse: Jézuska ajándéka)

Zsűri különdíja: Jobák Márta, Budapest (Varró Dániel: Vers az elektronikus levelekről, amiket váltunk)

KEM Közgyűlés különdíja: Szulényi Mária Valéria. Párkány (Csontos Vilmos: Ballada a szerelemről)

A rendezvényről készült fotók itt tekintehtők meg.