eMagyarország pont

Nyitvatartási időben használható!

2003-ban indult útjára az eMagyarország Program, amelynek célja, hogy megismertesse a számítógéphasználatot és az internetet a társadalom széles rétegeivel, ezáltal csökkentse a digitális szakadékot, azaz nőjön a modern infokommunikációs eszközöket használók és felhasználók tábora.

Napjainkban új irányt vett a program: az internethez való hozzáférés lehetőségének megteremtése után napjainkban a használat képességének fejlesztésére helyeződik a hangsúly. Más szóval az eMagyarország pontok feladata, hogy segítsék az internet iránt idegenkedő és „bizalmatlan” állampolgárokat (különösen az idősebb korosztályt és a hátrányos helyzetű rétegeket) abban, hogy használni tudják a számítógépet, és bátrabban „navigáljanak” a világháló gazdag információs kínálata között, ezáltal ők is hozzáférjenek az információs társadalom nyújtotta lehetőségekhez, s részesülhessenek e tudás adta előnyökből.

Hiszen nélkülözhetetlen tudás birtokában van az, aki képes az ügyeit interneten keresztül intézni: állást keresni, néhány kattintással e-közigazgatási szolgáltatásokat igénybe venni; az adóbevallását kényelmesen, az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan benyújtani; banki tranzakciókat bonyolítani sorban állás nélkül, vagy akár online jelentkezni egy felsőoktatási intézménybe anélkül, hogy a postára kellene mennie. Rendelkezésünkre állnak, csak ki kell nyitnunk az okmányirodák internetes „bejáratait”, hogy számos ügyet elektronikusan kezdeményezzünk, ill. néhányat teljes körűen elintézhessünk, vagy szükség esetén időpontot foglaljunk a személyes látogatáshoz. Sokan nem tudják, hogy hozzáférhetnek saját társadalombiztosítási adataikhoz is az interneten keresztül: lekérdezhetik a „betegéletútjukat”, ellenőrizhetik jogviszonyukat és TAJ-kártyájuk érvényességét –, hogy csak néhányat említsünk az elektronikus közszolgáltatások napról napra bővülő köréből.

A városi könyvtár munkatársai e-Tanácsadóként egyénileg segítenek az érdeklődőknek, hogy az interneten elérhető e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az elektronikus ügyintézés csínját-bínját megismerjék és igénybe tudják venni.

Az internet az Ön számára is tartogat újdonságokat, s segítséget nyújthat a hétköznapjaiban. Keresse fel a városi könyvtárat, ahol térítés nélkül használhatja az internetet az e-közszolgáltatások igénybevételéhez.