Dunai Éva operaénekes a városi könyvtárban

Dunai Éva

A Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának 2017. szeptember 25-i vendége Dunai Éva szoprán operaénekes volt. Büszkék vagyunk rá, hogy az olyan ifjú tehetségek, mint Dunai Éva városunkból indították el pályafutásukat.

1981-ben született Esztergomban. Édesanyja tanítónőként, édesapja marósként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Gimnáziumi tanulmányait a Dobó Katalin Gimnáziumban végezte. Zenei tanulmányait hegedűn kezdte Pásztóiné Nádudvary Erikánál az esztergomi zeneiskolában, ami második otthona volt diákévei alatt. Nem volt mersze hegedűszakra felvételizni, inkább az énekhangjával próbált érvényesülni. Énekelni a dorogi zeneiskolában kezdett Orth Miklósnál 1997-ben, majd 1999-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba Budapestre Kovács Brigittához. Onnan 2002-ben felvételizett a Zeneakadémia Tanárképzőjébe, ahol 2006-ban diplomázott ének-kamaraművész, magánének tanár szakon. A főiskolás évek alatt kitűnő képzést kapott, és jó volt a hangulat is; a Tanárképző intézet hangulata oldottabb volt, kevésbé fennkölt, mint a Zeneakadémiáé. 2006 szeptemberétől Nyergesen, majd 2007 februárjától Esztergomban kezdett tanítani magánéneket a zeneiskolában. Két egykori tanítványára büszke, Erős Attilára és Herczeg Máté baritonra. Az esztergomi évek alatt gyakran koncertezett itthon és külföldön egyaránt az Esztergomi Szimfonikusokkal Reményi Károly keze alatt, aktív tagja volt a Budapesti Stúdió Kórusnak, kisegített a Magyar Rádió Énekkaránál, és turnézott külföldön az Operaház művészeivel. A Magyar Állami Operaháznál 2013 augusztusától dolgozik mint énekkari művész (karigazgató: Strausz Kálmán), emellett kisebb szerepeket-szólókat is rendszeresen énekel különböző operákban. Az est során felhívta a figyelmet a korrepetitor munkájára, aki a karmester segítője, feladata főleg a szólisták, a kórus felkészítésében, a szerepek gyakoroltatásában van. A próbák során a zenekart helyettesítő zongorakivonatot játssza, gyakran a karmester helyettese, segédkarmester. A korrepetitor munkája főleg az operaházak életében jelentős.

Elmondta, hogy egy darab betanulásakor először kartermi próbákat tartanak, majd amikor már megtanulták az éneket, a színpadon rendelkező próbákat tartanak, amelyek gyakran négy óra hosszáig is eltarthatnak. Példaképe Komlósi Ildikó, aki a New York-i Metropolitan, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a veronai Aréna, a drezdai Semperoper és a londoni Covent Garden visszatérő vendége. Kedvenc rendezője Szinetár Miklós, aki ifj. Johann Strauss operettjét is rendezte, amellyel most októberben indulnak Japánba turnéra. Élete egyenesben van, hivatásától megkapja azt az érzelmi töltöttséget, izgalmat, amelyre szüksége van.

Idén tavasszal ment férjhez, férjével az operaházi munkája során ismerkedett meg. A családi életet előrébbvalónak tartja a karriernél. Állami alkalmazottként dolgozik, ez a munkaviszony biztonságot és állandóságot nyújt a családi élethez. Az operaénekeseknél a szólisták szerződéssel egy adott darabhoz szerződnek le, ami sokkal kiszámíthatatlanabb életmód és egzisztencia. Szabadidejében varr, asztalterítőket, levendulazsákokat készít.

Operaálma Giuseppe Verdi Nabuccoja és Macbethje. Az Erkel színház alábbi darabjaiban szerepel: Erkel Ferenc: Bánk bán, Gaetano Donizetti: A Lammermoori Lucia, Giacomo Puccini: Triptichon (Angelica nővér; A köpeny, Gianni Schicchi).

Esztergomban legközelebb október 6-án 19 órakor találkozhatunk Dunai Évával: az Aradi vértanúk tiszteletére hangversenyt fognak adni a Bazilikában, Mozart: Requiemjét az Esztergomi Városi Szimfonikus Zenekarral. 

Hámosné Szőke Anna