Vadsóska című könyv bemutatója

Könyvtárunk szeptember 23-án Ézsiás Erzsébet írónőt, Szersén Gyula színművészt, Kemény András kiadóvezetőt és Pálmai Árpád egyházzenészt látta vendégül a Vadsóska – Napló egy árváról című könyv bemutatója alkalmából. A könyvet a Papirusz Book Könyvkiadó adta ki. A könyv borítóját a főszereplő Noémi rajza díszíti, a könyv hátoldalán az ajánlót Müller Péter írta.

Ézsiás Erzsébetnek eddig huszonnégy könyve jelent meg, az esztergomi városi könyvtárba harmadjára jött el, és mutatta be kötetét.

Az írónő egy erdélyi árva kislánynak lett keresztanyja, fogadott gyermeke, akit hosszú évekig patronált a családja és a barátai segítségével. Noémi, a könyv főszereplője halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységből érkező erdélyi magyar, és egy árvaházban nevelkedő, nem kívánt gyermek. Az ő történetéről szól a könyv, nyolc éves korától 10 éven át.

Szívszorító és megható pillanatok és események tükrében válik kamasszá a kislány, és érik be élete. Mindannyiunk számára elgondolkodtató sors az övé. A könyvben képet kapunk az árvagondozásban látottakról, az írónő jó és rossz tapasztalatairól. A könyv naplóként íródott, egy-egy eseményt látunk magunk előtt, miközben olvassuk Noémi történetét.

Noémi okos, tehetséges és szorgalmas, és hamar rájött, hogy a tanulással kitörhet jelenlegi környezetéből. Idén fog érettségizni, és az írónő arra biztat minket olvasókat, hogy legyünk optimisták a lány életének folytatását illetően.

A regény egy trilógia harmadik kötete. A történet nem folytatásos, így a részek függetlenek egymástól. A trilógia első részének címe Babanapló, ezt követi a Kamasznapló és végül a Vadsóska. A kötetet Kemény András kiadóvezető mutatta be a közönségnek.

Az estén Szersén Gyula színművész – Hercule Poirot magyar hangja – olvasott fel a könyvből részleteket, illetve Pálmai Árpád énekelt nekünk erdélyi népdalokat.

A könyv kölcsönözhető könyvtárunkból, illetve a könyvbemutatón készült fényképeket megnézhetik a könyvtár honlapján a Galériában.

Hámosné Szőke Anna