Három kötet kapott Fitz József-könyvdíjat Győrben

 

Három kötet kapta meg a Fitz József-könyvdíjat a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlésén Győrben. Az elismeréseket L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át csütörtökön.

Díjat kapott Deáky Zita Jó kis fiúk és leánykák - A kisgyermekkor történeti néprajza Magyarországon című kötet, amely a Századvég Kiadónál látott napvilágot 2011-ben, Kengyel Miklós Perkultúra: a bíróságok világa, a Dialóg Campus kiadványa; valamint a Kárpáti János szerkesztette Képes magyar zenetörténet című könyv, amely a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál jelent meg. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a 77 éve működő Magyar Könyvtárosok Egyesülete a „Stabilitás - Innováció - Inspiráció. Könyvtárak változó környezetben" címmel szervezte a csütörtökön megnyílt 44. vándorgyűlést. 

A könyvtáros szakmát tömörítő civil szervezet hagyományos találkozóját megnyitó L. Simon László államtitkár szerint a szakma előtt álló legsürgetőbb feladat a hazai könyvtári rendszer gerincét alkotó megyei könyvtárak megyeszékhelyeknek történő zökkenőmentes átadása. „Ez csak úgy történhet meg, hogy az új fenntartóhoz kerülő könyvtárak a jövőben is felvállalják területi ellátási kötelezettségüket, mivel a kormány eltökélt abban a tekintetben, hogy a legkisebb település se maradjon kulturális, közművelődési alapszolgáltatás nélkül" - idézi a közlemény az államtitkárt.

L. Simon László hozzátette, hogy a jövő évi költségvetés irányszámai alapján a könyvtárosi, közművelődési és múzeumi szakma az előző évinél valamivel több központi forrásra számíthat. Mindezek mellett az idén a könyvtárak fejlesztésére további 3 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásokból.

A Fitz József-könyvdíjat 1988-ban hozta létre az akkori Művelődési Minisztérium a Magyar Könyvtárosok Egyesülete közreműködésével. A díj névadója, Fitz József jeles könyv- és nyomdásztörténész, könyvtártudományi író volt. Nevéhez fűződik a pécsi egyetemi könyvtár újjászervezése 1930 és 1933 között, majd 1933-tól 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója volt. 

A Fitz József-könyvdíjjal a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek, legszebbnek tartott műveket jutalmazzák a könyvtárosok javaslata alapján. A Magyarországon egy naptári évben megjelent teljes könyvtermésből három mű részesíthető jutalomban tematikai kategorizálás nélkül. Az 500 ezer forintos jutalmat a szerző, nem élő alkotó vagy idegen nyelvről fordított mű esetében a kiadó vagy a fordító kaphatja meg. Alapítása óta mintegy száz mű érdemelte ki az elismerést.