Internet- és számítógép-használati szabályzat

 1. A számítógépeket a könyvtár beiratkozott olvasói, vagy napijeggyel rendelkező látogatói használhatják – keddtől péntekig 9–17 óráig, szombaton 9–12 óráig – nyitvatartási időben.
 2. A számítógépek használata beiratkozott olvasók részére 1 óra időtartamra díjtalan, ezután minden megkezdett óra 300 Ft.
 3. Az Internet használati ideje a gyermekkönyvtárban alkalmanként 30 perc.
  Egy számítógépnél egyszerre egy felhasználó tartózkodhat.
 4. A könyvtárban elhelyezett számítógépek elsődlegesen információszerzésre használhatók. Az Internet hozzáférésen túl lehetőség van a számítógépeken telepített programok használatára is (szövegszerkesztő, táblázatkezelő).
 5. Az igényelt szolgáltatáson kívül a gépet más célokra (saját program telepítése, állományok felmásolása, beállítások módosítása stb.) használni nem szabad. A rendszer és asztalbeállításokat (háttérkép, képernyővédő stb.) ne változtassák meg, a meghajtók és mappák megosztásait, a nyomtatóbeállításokat ne módosítsák, ne állítsanak be jelszavas védelmet. Ha a könyvtáros vagy a rendszergazda észreveszi a gép bármilyen meg nem engedett felhasználását, megtilthatja a használónak a számítógép további használatát, függetlenül attól, hogy a kért szolgáltatás ideje lejárt vagy sem.
 6. A számítógépekről lehetőség van nyomtatásra. A nyomtatási szándékot kérjük előre jelezni a könyvtárosoknak. (A nyomtatás ára: a könyvtári díjszabás szerint.)
 7. A felhasználónak a számítógép használat előtt regisztráltatnia kell magát a könyvtárosnál.
 8. A számítógép használat során a számítógépben keletkezett fizikai károkat, sérüléseket a használó köteles megtéríteni.
 9. A felhasználó az Internetről nem tölthet le és fel állam,- nemzet,- faj,- vallás és jogellenes, valamint pornográf tartalmú oldalakat.
 10. Az olvasó a fent említett szabályokat betartva szabadon használhatja az Interneten elérhető szolgáltatásokat (www, e-mail, keresők, adatbázisok, közösségi oldalak, stb...).
 11. Amennyiben a felhasználó a szabályzatban rögzítetteket megszegi, vagy viselkedésével zavarja a többi gépnél ülőket, kizárja magát a számítógépek további használatából.
 12. Hozott eszközzel (laptop, okostelefon) a WiFi ingyenesen használható.
 13. A könyvtár számítógéphasználat-szabályai alól – indokolt esetben – a könyvtár vezetője felmentést adhat.

 

Esztergom, 2023. február 02.

Schmöltz Margit
igazgató