Janikovszky Éva-évforduló

Janikovszky Éva halálának 10. évfordulója alkalmából életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást szervezett az életművét gondozó Móra Kiadó.

A kiállítás helyszínei 2013. folyamán:

 • január 28.–február 18. Szolnok, Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár, a kiállítást megnyitotta Janikovszky Éva fia, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója, Janikovszky János

 • február 26.–március 19. Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár

 • március 22.–április 13. Békéscsaba, Békés Megyei Tudásház és Könyvtár

 • április 20.–május 11. Szeged, Százszorszép Gyermekház

 • május 15.–június 3. Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, Átrium

 • június 6.–június 20. Székesfehérvár, Szent István Művelődési Ház

 • június 22.–augusztus 15. Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

 • augusztus 23.–szeptember 10. Kecskemét, Katona József Könyvtár

 • szeptember 14.–október 14. Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

 • október 18.–november 14. Celldömölk, Kresznerics Ferenc Könyvtár

 • november 18.–december 31. Veszprém, Március 15. úti Könyvtár

A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek.

A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz.

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztünk előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassuk a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettünk, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várjuk kiállításunkra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.

A kiállítás megnyitójára minden helyszín némileg eltérő programmal készül, de legtöbb esetben Horváth Lili és Kecskés Karina színésznők vetítéssel, felolvasással, rajzzal fűszerezett interaktív gyerekprogramja lesz látható.

Fotók a budapesti Millenárison rendezett kiállítás megnyitójáról:

„Ha én felnőtt volnék” – rajzpályázat 5-10 éveseknek

A Móra Könyvkiadó rajzpályázatot hirdet „Ha én felnőtt volnék” címen 5–10 éves gyerekek részére. Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyve alapján készített,  A/4-es méretű rajzokat várunk a könyvkiadó címére (1134 Budapest, Váci út 19). Egy pályázó legfeljebb egy rajzot küldhet el.  Ne felejtsék el a rajz hátuljára ráírni a pályázó gyerek nevét, címét, korát és valamelyik szülő elérhetőségét. A pályaművek beküldési határideje: 2013. március 31. A borítékra  kérjük ráírni: „Rajzpályázat”. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotásra  a Móra Könyvkiadó rajongói Facebook-oldalán lehet szavazni. Az eredményhirdetésre  Janikovszky Éva születésnapján, április 23-án kerül sor. Az I-III. helyezett és a Facebookon a legtöbb szavazatot elért közönségdíjas gyermek értékes  könyvcsomagokkal gazdagíthatja otthoni könyvtárát.

Pályázat gyermek színjátszó csoportok részére

„Kire ütött ez a gyerek?” címmel pályázatot hirdet a Móra Kiadó gyermek színjátszó csoportok részére.  A Janikovszky Éva azonos című könyvéhez kapcsolódó előadásokat kérjük felölteni a Youtube-ra, és elküldeni a linket e-mailben a kovacs.zsanett@mora.hu címre. Kérjük, minden esetben tüntessék fel a csoport nevét és az e-mail tárgyrovatába írják bele: „Janikovszky színjátszó pályázat”. A filmeket feltesszük a Móra Kiadó rajongói Facebook-oldalára, és a beérkező szavazatok alapján közönségdíjast is hirdetünk. A pályaművek beküldési határideje 2013. november 1. Az eredményhirdetésre december 17-én kerül sor. A nyertes csoport minden tagja belépőt nyer a Magyar színház Égigérő fű című darabjára.

„Az úgy volt…” – X. Janikovszky Éva meseíró-pályázat

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2013. március 25. és április 25. között immár 10. alkalommal hirdeti meg a Janikovszky Éva meseíró-pályázatot. A pályázók a korábbi gyakorlatnak megfelelően két kategóriában indulhatnak: a 6–10 évesek korcsoportjában és a 11–16 évesek korcsoportjában. Tematikai megkötés nincs, bármilyen témát választhatnak a jelentkezők. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2013. május 31-én 14 órakor kerül sor a Központi Könyvtárban. A nyertesek könyvjutalmat kapnak. További részletek a könyvtár honlapján találhatóak.

Gyerekprogram-ajánlat könyvtárak, művelődési házak, óvodák, iskolák részére

Amennyiben Janikovszky Évával kapcsolatos megemlékezést terveznek, de az év folyamán nem jutnak el a kiállításra, az óvodások és kisiskolások részére többféle tartalmú, de minden esetben interaktív programmal készül Horváth Lili és Kecskés Karina színésznő (a produkció a kiállítástól függetlenül is megrendelhető).

Felnőttprogram-ajánlat könyvtárak, művelődési házak, nyugdíjasklubok részére

Hogy a felnőtt Janikovszky Éva-rajongókról se feledkezzünk el, A lemez két oldala című művéből felolvasóestet szervezünk a Katona József Színházban az „Egy korty irodalom” rendezvénysorozat keretei között. Ennek is elkészül az „utaztatható” változata, ami megrendelhető lesz, akár a kiállítás egy rendezvényeként, akár önálló produkcióként.

Kismonográfia

A karácsonyi könyvvásárra kiadónk kismonográfia megjelentetését tervezi Janikovszky Éváról. A könyv szerzője: Komáromi Gabriella.

Janikovszky Évával kapcsolatos egyéb információk

Facebook-oldal