Kanadai írónő a 2013-as év Nobel-díjasa

A 82 éves Alice Munro kapta idén az irodalmi Nobel-díjat, és ezzel ő az első kanadai a díj 112 éves története során. Az írónő rövidprózájáról ismert, művei magyarul a Park Könyvkiadó gondozásában jelentek és jelennek meg.

A kanadai Alice Munro kapta 2013-ban az irodalmi Nobel-díjat. A hírt a Svéd Királyi Akadémia titkára, Peter Englund jelentette be csütörtökön 13.00 órakor. A rövidpróza mestere a Ladbrokes fogadóiroda oddsszai szerint az utolsó száz méteren ért be az esélyesek közé. Vajon tudtak valamit az angol cégnél?

Alice Munro (leánykori nevén Alice Laidlaw) 1931-ben született az Ontario tartományban lévő Winghamben, Kanadában. Már tinédzserkorában eldöntötte, írónő lesz. Első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. Iskolai évei alatt pincérként és könyvtári kisegítőként is dolgozott, de az is előfordult, hogy nyári idénymunkaként dohányt szedett a földeken. A szárnyait bontogató írónő két év után otthagyta az egyetemet, és hozzáment James Munróhoz, akivel Vancouverben alapítottak családot. Három lánya született. Második gyermekét még egynapos korában elvesztette. 1963-ban férjével és két lányával a kanadai Victoriába költöztek, ahol Munro’s Books néven nyitottak egy könyvesboltot, mely a mai napig nyitva áll az olvasók előtt. Munro néhány évvel később elvált férjétől, és visszatért egykori egyetemének (University of Western Ohio) berkeibe, ahol zavartalan körülmények között dolgozhatott a művein. 1976-ban újra férjhez ment a geográfus Gerald Fremlinhez.

A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Nemzetközi Man Booker Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa. 2013-ban a Svéd Királyi Akadémia irodalmi Nobel-díjjal tüntette ki az írónőt, korunk rövidprózájának mestereként említve a 82 éves Munrót. Ő az első kanadai író, aki a legrangosabb irodalmi kitüntetésben részesült, és egyben a 13. Nobel-díjas írónő.

Munro számos könyve megjelent magyarul is, itthon a Park Könyvkiadó gondozza az írónő életművét. Legutóbb a Mennyi boldogság! című, eredetileg 2009-ben publikált, nálunk 2011-ben megjelent novelláskötetét vehette a kezébe a magyar olvasó.

Könyvtárunkban megtalálható művei:

Szeret, nem szeret…
Mennyi boldogság!
Egy jóravaló nő szerelme
Asszonyok, lányok élete