Szavazz a 2012-es év könyvére!

A Libri Aranykönyv szavazáson magyar és külföldi könyvekre voksolhatunk egészen március 25-ig. Vajon mely könyvek kerülnek be a TOP 50-be, és melyik könyv nyeri az Aranykönyv díjat?

Mindenki olvas. Ugye kicsit ismerősen cseng ez a rövid mondat? Így március elején nem is jelenthet mást, mint hogy újra itt a lehetőség, hogy véleményt nyilvánítsunk arról, vajon melyek voltak Magyarország kedvenc olvasmányai az elmúlt évben. Aki egy gyors fejszámolásba kezdene most, annak segítünk, igen, ez már a negyedik alkalom, hogy a Libri az olvasók legnagyobb örömére elindítja a Libri Aranykönyv szavazást.

A történet 2010-ben kezdődött, amikor is az előző évtized abszolút kedvenceire lehetett voksolni, komoly fejtörést okozva ezzel az igazi könyvrajongóknak. Talán még sokan emlékeznek többek között arra, hogy az évtized szórakoztató könyve a Terézanyulett, szépirodalomban Szabó Magda Abigélje tarolt, és hogy két külföldi példát is említsünk, gyerekkönyvek királya lett az elsőHarry Potter kötet, gasztronómiában pedig Jamie Olivert koronázta meg Magyarország. A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel utána annyiban módosultak a játékszabályok, hogy minden év tavaszán az előző évben megjelentetett könyvek közül keressük a legkedveltebbeket. Magyar és külföldi könyvek külön versenyeznek, szépirodalom, szórakoztató irodalom, gyermek- és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztés és gasztronómia kategóriában mindazok a kiadványok kaphatnak jelölést, amelyek tavaly jelentek meg első ízben. Ez az öt kategória azonban egy továbbival is kiegészül, hiszen a klasszikusok kategóriájában azokat az olvasmányokat találjuk, amelyek ugyan nem az előző évben születtek, de újra kiadásra kerültek.

Március 6-tól március 25-ig lehet szavazni a felsorolt 5+1 kategóriában, magyar és külföldi könyvekre külön-külön, hogy kiderüljön, mely könyvek kerülnek be a TOP 50-be, s melyeknek van esélye elnyerni az Aranykönyv díjat.  Ebben a körben akárki ajánlhat további olvasmányokat is, esélyt adva kedvencének a továbbjutásra. Március 26. és április 11. között már csak a legjobb ötven könyvre lehet szavazni, április 12. és április 30. között pedig már csak kategóriánként a legjobb tíz könyv marad versenyben. Ekkor már igazán fontos lesz minden egyes szavazat, hiszen itt dől el, hogy mely könyvek szerzői és kiadói ünnepelhetik az Aranykönyv díj elnyerését a május 9-i eredményhirdetésen és díjátadón. De a szavazók sem járnak rosszul, hiszen minden fordulóban 20 db Libri ajándékkártyát sorsolnak ki közöttük.

A tavalyi év egyik óriási meglepetése volt, hogy Hegyi Barbara színművésznő szakácskönyve kapta a díjat, megelőzve a gasztronómia nagyasszonyainak kötetei, külföldi kollégái közül pedig ismét Jamie Oliver lett a kedvenc. Frei Tamás előző évi sikere után duplázott, Müller Péter sem távozott üres kézzel. Díjat hozott el a Kis herceg, A Pál utcai fiúk, a Magyar Népmesék kiadója is, szóval papírforma-eredmény és váratlan siker egyaránt született. 

És vajon mire számíthatunk idén? A találgatás megkezdődött, de még korai lenne jóslásokba bocsátkozni az eredményeket illetően. Annyi bizonyos, hogy a könyvimádók mától kezdve böngészhetik a jelöltek listáját, hiszen elindult a szavazás, hogy kiderüljön, melyek lesznek a 2012-es év díjazottjai. Válasszuk ki hát együtt a tavalyi év kedvenceit, voksolásra fel!

www.aranykonyvszavazas.hu

www.facebook.com/aranykonyv