Az Eggenhofer család – könyvbemutató a könyvtárban

Eggenhofer Kinga tanárnő és dr. Osvai László főorvos úr közös munkája révén született meg a Helischer József Városi Könyvtár gondozásában kiadott Városunk, múltunk sorozat 7. kötete, melyen belül a harmadik esztergomi család, Az Eggenhofer család sorsa tárul elénk.

A 2020. január 20-ai könyvbemutatón a szerzőkkel Bánhidy Vajk beszélgetett. A városi könyvtár teljesen megtelt, az érdeklődő közönség sorai közt sok családtag is jelen volt.

A szerzőpáros beszámolt kitartó, küzdelmes munkájáról, meséltek a családkutatás nehézségeiről. Dr. Osvai László egy hihetetlenül izgalmas és érdekes kalandozásnak nevezte ezt a családkutatást, ahol a nyomokon végigmenni nem pedagógusként, nem történészként, hanem lelkes, helytörténet iránt érdeklődő emberként hatalmas munka, és „valódi nyomozás” volt.

A könyv két fő részből áll. Dr. Osvai László derítette fel nagy részben a családi tényadatokat, ki, mikor, hol született, mivel foglalkozott, kivel kötött házasságot, mikor hogyan halt meg: partecédulák, házassági meghívók, fotók, internetes források ezreit tanulmányozta. Míg Eggenhofer Kinga a családban fennmaradt történeteknek, személyes megéléseknek, tapasztalatoknak, hallomásból ismert legendáknak járt utána. S olyan szerető szenvedéllyel ír ezekről, hogy a könyv olvasása közben szem nem marad szárazon.

Az Eggenhoferek közt találunk hegymászónőt (Eggenhofer Teréz, Magyarország első női hegymászója, akiről csúcsot is neveztek el), fakereskedőt, téglagyár tulajdonost, orvosokat, kórházigazgatót, katonatisztet, építészt (a mostani Bottyán Szakgimnázium, egykori Bencés Gimnázium épületének újjáépítése Eggenhofer József nevéhez fűződik), pilótát, kertészmérnököt, szobrászt, közgazdászt, iskolaigazgatót, olimpikont, informatikust, mérnököket, gyár-vezérigazgatót, országgyűlési képviselőt – számos olyan kiemelkedő, köztiszteletnek örvendő felmenőt, akik nagyon sokat tettek Esztergomért.

A könyvben a szerzőnő külön fejezetben foglalkozik édesapjával, Eggenhofer Béla kórházigazgatóval, aki keresztapjával (Gönczy Béla) együtt, őt követve az igazgatói poszton közel 50 éven át vezette az esztergomi Vaszary Kolos Kórházat. Létrehoztak egy az akkoriban európai szintű felszereltséggel, orvosokkal rendelkező egészségügyi intézményt. Kinga mély érzelmekkel mutatja be édesapja áldozatos munkáját, az örökké a köz érdekében tevékenykedő orvost és embert, aki hihetetlen teher- és munkabírásával szolgálta a várost.

Csakis a könyv elolvasása közben juthatunk hozzá olyan finom részletekhez, mint pl. hogy Eggenhofer Béla volt Babits Mihály kezelőorvosa, a költő esztergomi tartózkodása idején. Megdöbbentő adat a műben, hogyan műtöttek az orvosok háború idején a röntgen fénye alatt, égési sérüléseket szenvedve a kezükön. Az Eggenhofer család életsorsa, története megmutatja a korabeli Esztergom történetét is, betekintést nyerünk a kommunista államhatalom működésébe, módszereibe. Apró, vicces részleteket olvashatunk egyúttal Kinga rosszalkodó bátyjainak ügyes-bajos dolgairól, férfivirtust mutogató tetteiről. Mindezen apró sztorik hol szomorúak, hol meghatók, hol dühöt kiváltóak, hol meg komikusak: felváltva érik el az olvasónál a hangos kacagást, s a következő pillanatban a pityergést. Katarzisélmény mindenképp!

A beszélgetés végén a szerzők köszönetet mondtak Kovátsné Várady Eszternek és Steindl Nórának a könyvtári segítségért, a tördelő, nyomdai előkészítő munkáért, a megkopott családi fényképek élesebbé tételéért, és kifejezték abbéli reményüket, hogy az Esztergomi családok című könyvsorozat kiadása folytatódik majd.

A beszélgetésen készült felvételt a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetik meg,

Kuglerné Szuroviák Szilvia