A magyar szerzőkért – egy igazi szerelemprojekt

interjú

A rácalmási könyvtár egyedülálló kezdeményezése a magyar szerzőket tömörítő és népszerűsítő oldal, "A magyar szerzőkért". Szeretnénk bemutatni kollégáink ötletét, mert sokat lehet tanulni belőle.

A közösség vezetőjét, Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető-művelődésszervezőt Schmöltz Margit kérdezte munkájukról, arról, hogyan találták ki az oldalt, és hogyan jutottak el a megvalósításig.

 

 

 

Kitől származik az ötlet? Mi hívta életre?

Az oldal ötlete több lépcsőben született meg. Könyvtárosként és olvasóként is sokszor tapasztalom, hogy a magyar szerzők köteteit sokkal kevesebben olvassák, mint a külföldi írókat, és sokkal erőteljesebb kritika, szabadabb véleménynyilvánítás illeti őket, mint bármelyik külföldi szerzőt.Itt van a sok tehetséges hazai szerző, akik sokszor nem kerülnek igazán köztudatba, aztán még éles kritikával is illetik őket az olvasók. Egy olvasói csoportban indult, és az adminisztrátorok által egyáltalán nem moderált kritizáló poszt volt az, ami a tenni akarást elindította.Egy ember persze nagyon kevés ahhoz, hogy bármit elérjen viszonylag rövid idő alatt.Úgy gondoltam, hogy, ha egy könyvtár kezd a magyar szerzők promotálásába azt a szakma és a szerzők is komolyabban veszik, ettől erősebb lesz a hang, nagyobb a megszólítottak köre. Először csak a saját könyvtárunkban terveztük, hogy elindítunk egy kampányt, de egy-két óra közös ötletelés után az intézmény vezetőjével egy külön oldal indítását tartottuk a legjobb, leghatásosabb felületnek. Így született meg 2021. március 23-án A magyar szerzőkért Facebook és Instagram oldala. A pandémia alatt főként a közösségi média felületein kommunikáltunk az olvasókkal, így célzottan ide terveztünk egy kampányt. Cél volt, hogy minden szerző megtalálja a saját olvasóit, és az olvasók is megismerjék azokat a szerzőket, akik nekik írnak. Ezen kívül pedig a könyvtári szakmának is egy átfogó gyűjtőhelyként szolgálunk, hiszen az író-olvasó találkozókra meghívható szerzők mind-mind megjelennek az oldalon.

Milyen előzetes tervezést igényelt a megvalósítás? 

Azt kellett végiggondolni, hogy kiket, hogyan szeretnénk megszólítani, illetve, hogy hogyan is tudjuk elérni, hogy több hazai szerzőt ismerjenek meg az olvasók. Készültek levelek, amiket az oldal indulásakor küldtünk ki a szerzőknek, kiadóknak, könyvtáraknak, bloggereknek. Az oldalhoz készült egy leírás is, mint első poszt, amiben bemutatkoztunk és a kezdeményezésünk lényegét is összefoglaltuk.

Mennyi ideig tartottak az előkészületek? 

Azt hiszem, nem mondok újat vele, hogy, ha az ember megálmodik valamit, azt azonnal szeretné. Így volt ez az oldallal is. Kereken egy hét alatt állt össze a kampány az ötlettől a megvalósításig.

Saját logoja, hastegje is van az eseménynek. Ki találta ki ezeket? 

Ahhoz, hogy kitűnjünk a tömegből arculati elemre volt szükség a beazonosíthatósághoz, illetve ahhoz is, hogy terjedni tudjon az oldal híre. Minden arculati elemet én készítettem, saját ötlet alapján. Ezek felhasználásával készülnek az egyedi, dedikált könyvjelzők is, amiket ingyenesen adunk az olvasóknak, könyvtáraknak.

 

Hányan vesznek részt a szervezésben, kapcsolattartásban, megjelenítésben?

Mi egy viszonylag kicsi, integrált intézmény vagyunk, vagyis a könyvtár és a művelődési ház egy intézményként működik. Összesen hat fő dolgozik az intézményben, ebből a könyvtárban ketten. Az oldal működtetése, kezelése, a szervezés, az interjúk hozzám tartoznak, azonban a technikai háttérmunkában minden kollégám segít. Legyen az egy videó szerkesztése, a könyvjelzők elkészítése vagy az ehhez szükséges alapanyag beszerzése.

Egyelőre online zajlanak az akciók. A jövőben személyes megjelenést igénylő programok is várhatóak?

A járványhelyzet sajnos sehol nem kedvezett a személyes programoknak, éppen ezért az idei évre nem terveztünk rendezvényt. A jövőben azonban nagyon szeretnénk személyes találkozási lehetőséget biztosítani a szerzőknek és a lelkes olvasóinknak.

 

Mi alapján válogatták, hogyan gyűjtötték össze a részt vevő szerzőket? 

Minél szélesebb körben igyekszünk bemutatni a hazai szerzőket. Könyvtárosként elég sok magyar szerző nevét ismerjük, így első körben azokat kerestük meg, akik aktívan jelen vannak a piacon. Emellett az olvasók is ajánlottak nekünk írókat, illetve maguk a szerzők is kerestek minket, és mára egy széles körű, színes szerzői paletta látható az oldalon.

Válogatni nem válogatunk, de mégsem mondhatom azt, hogy válogatás nélkül kerülnek ki a szerzők bemutatkozó napjai. Kitétel, hogy csak olyan szerzőt mutatunk be, aki már legalább egy kiadott művel rendelkezik.

 

Minden megkeresett, felkért szerző ráállt az együttműködésre? Van még, akit a jövőben szeretnének beszervezni? Jelentkeztek önállóan is írók vagy mindenki felkérésre csatlakozott?

Nem, nem minden szerző reagált. Ezt azonban betudhatjuk annak is, hogy ma már számos blogger, könyves oldal működik, és az első hetekben mi sem lehettünk mások a szerzők szemében. Voltak olyanok, akik nem ismerték el a munkánkat, és nem szerettek volna együtt dolgozni velünk, de arra is volt példa, hogy a kezdeti szkeptikusság után mégis létrejött egy szerzői nap. Mindemellett minden szerzőnek és olvasónak hálásak vagyunk, akik bizalmat szavaztak nekünk, és hétről-hétre követik, segítik a munkánkat, aktív szereplői, alakítói az oldalnak.

Természetesen van még jópár szerző a tarsolyunkban a jövőre nézve, és továbbra is örömmel vesszük, ha a szerzők megkeresnek bennünket.

 

Könyvtárosként mennyi plusz terhet jelent ennek az oldalnak a karbantartása, menedzselése?

Sokat! De ez egy szerelemprojekt, itt nem az időt és a munkát kell nézni, hanem azt, amit elértünk az elmúlt 9 hónapban. Több, mint 1650 követője van az oldalunknak, felépítettünk egy tematikus bemutatkozó napot és vannak szuper programjaink. Most például egészen december 26-ig minden nap más szerző adventi gondolataival várjuk a karácsonyi ünnepeket.

 

Mik  "A magyar szerzőkért" szervezőinek további tervei?

Márciusban kampányként gondoltunk A magyar szerzőkért projektre, mára azonban látjuk, hogy ennek a kezdeményezésnek van jövője. Örömmel olvastuk azokat az üzeneteket, amelyben az olvasók kérdeztek bennünket arról, hogy ugye jövőre is folytatjuk…Hát persze! Rengeteg szerzővel van már jövőre egyeztetett interjú megjelenésünk, és sok ötletünk is van még.