Ókovács Szilveszter járt a könyvtárban

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának január 21-i vendége Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt. A beszélgetés a Magyar Kultúra Napja alkalmából egyben a város kulturális megemlékezése is volt a jeles napra. A vendég a rossz idő miatt kis késéssel érkezett, szerencsére a közönség nem unatkozott, Pálmai Árpád egyházzenész igazi pedagógushoz méltóan kézbe vette az irányítást, és közös énekléssel hamar tovaszállt az idő. A főigazgató úrral Bánhidy Vajk beszélgetett.  

Ókovács Szilveszter gyerekkoráról elmondta, hogy sváb ősökkel rendelkezik, anyai ágon egy kis zalai faluból származik, Keszthely mellől, Rezinek hívják. A nagypapája tizenhét éves korában már harmadrendi ferences szolgálatot teljesített, aztán a szülők hazahívták segíteni a családi gazdaságba. Dacára annak, hogy a jobb gyűrűsujjából hiányzott egy komolyabb darab, ő lett a kis falu a kántora. Szilveszter a nagypapája által talált rá a hangszerre, a zene szeretetére. Otthon volt egy harmóniuma. Több hangszeren játszik: trombitán, harsonán, basszusgitáron, zongorán, parasztfurulyán.

A veszprémi Lovassy Gimnáziumban érettségizett 1988-ban, majd a győri Zeneművészeti Főiskolán végzett, mint magánénektanár és kamaraművész 1992-ben. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 1997-ben vette át diplomáit mint operaénekes, énekművész és művésztanár. 1991-től énekesként Európa számos országában lépett fel dalesteken, oratórium-hangversenyeken és operaelőadásokban többek között Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Héja Domonkos, Ligeti András keze alatt, egyebek mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a MATÁV, a MÁV és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével. 1996-tól a Budapesti Kamaraopera szólistája.

1996-tól 2000-ig a váci konzervatórium magánének- és operatörténet-tanára volt. 1998-tól fejlesztési tanácsadó az Oktatási Minisztériumban, 2000-től 2002-ig pedig a miniszterelnöki kabinet parlamenti tanácsadója. 2002 és 2005 között a Magyar Állami Operaház tagja, kommunikációs igazgató volt.

2011. augusztus 22-én a kormány a Magyar Állami Operaház kormánybiztosává nevezte ki, majd főigazgató lett. A Magyar Állami Operaház vezetőjeként az Operaház szervezeti átalakítását tűzte ki célul. 2012-ben valamennyi szólóművész (magánénekes és karmester) elbocsátásával megszűnt a társulat. Ezután minden énekes és karmester évadokra és szerepekre szerződik, mint több nyugat-európai operaházban, jelentősen megemelt tiszteletdíjért. Az átalakítás során összesen 160 operaházi dolgozó állása szűnt meg, vagy alakult át szerződésessé. Bevezette az ún. semi-stagione játékrendet, amelyben a repertoár produkciói hetente váltják egymást átfedéses szerkezetben. Az Operaház költségvetési támogatását és előadásszámát növelte, több új programot és akciót indított a közönség utánpótlására. Főigazgatósága alatt újra nyílt az Erkel Színház.

Az est során szó esett a nagysikerű Kárpát-Haza OperaTúráról, a Magyar Állami Operaház egyik legnagyobb vállalkozásáról; ennek keretében Erdély nyolc városában mutatták be a Hunyadi László című operát és a Víg özvegy című operettből készült balettelőadást. A Kárpát-Haza OperaTúra két részből állt, először Erdélyben, majd 2018 februárjában a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja városaiban lépett fel a társulat. Legutóbb 420-an keltek útra, 14 kamionnal, 12 busszal – majdnem 350 méter hosszú konvojban. Vállalnak turnékat és vendégjátékokat is. Japánban például öt hetet töltöttek, Erdélyben hármat, valamint Jordániába és Brüsszelbe is eljutottak, Berlinben húszezer ember előtt szerepeltek világsztárokkal. Mire visszaköltöznek az Operaházba, túl lesznek a 280. külső előadáson is. 24 országba jutottak el, köztük Amerikába.

A felújított Operaházat továbbra is megemelt jegyárral lehet majd látogatni, viszont a rendszeres Erkel színházba járóknak lesz kedvezményük.

Az est zárásaként a főigazgató a magyar kultúra napjának vigíliáján megemlékezett Kölcseyről és Erkel Ferencről, a Himnusz megzenésítőjéről. A város részéről Romanek Etelka polgármester köszönte meg a részvételét, majd Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony búcsúzott el tőle.

A beszélgetésről készült felvételt a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna